• Home
 • Kennis
 • Blog
 • Overuren berekenen en uitbetalen in een handomdraai

Overuren berekenen komt voor in elke organisatie. In theorie werken medewerkers volgens de afgesproken uren, maar in de praktijk wijst zich dat anders uit. Het kan voorkomen dat medewerkers doorwerken aan een project, omdat het nog niet af is. Hoe berekent u dan eenvoudig de overuren en zorgt u voor de correcte uitbetaling? Dat ontdekt u in dit blog.

Overuren berekenen

Het is een ingewikkelde klus voor HR-afdeling. Er moet namelijk rekening gehouden worden met het urenverband en de uurtarieven van medewerkers. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen vaste contracten, flexwerkers, de cao en specifieke arbeidsvoorwaarden.

Overuren zijn gekoppeld aan variabele looncomponenten. Er zijn namelijk per sector, cao en bedrijf verschillende afspraken over welke (over)uren worden uitbetaald en met hoeveel procent toeslag.

De gemakkelijkste manier om overuren te berekenen, is daarom middels de urenregistratie. De urenregistratie is al een wettelijke verplichting, maar u kunt er de vruchten van plukken door deze data als input voor het berekenen van de overuren te gebruiken.

Urenregistratie

Tegenwoordig kunt u kiezen voor een online urenregistratie. Dit bespaart u veel administratieve tijd, omdat medewerkers zelf in- en uitklokken of de gewerkte uren declareren. Wanneer u kiest voor online software, kunt u de uren automatisch doorgeven aan uw salarisprogramma. Dit voorkomt handmatige fouten en u hoeft alleen nog de uren te checken.

Overuren uitbetalen

Wanneer u de overuren eenmaal heeft berekend, gebruikt u deze als input voor de salarisadministratie. Wanneer u geen gebruik maakt van online urenregistratie software, haalt u de gegevens misschien uit Excel of losse bestanden. Dit kan handmatige fouten veroorzaken.

U kunt in een urenregistratie software gemakkelijk de geregistreerde uren koppelen aan de salarisadministratie. Het systeem houdt rekening met de variabele looncomponenten, waardoor u in de salarisadministratie eenvoudig de juiste bedragen op de loonstroken aanmaakt.

Salarisadministratie

Componenten die u in de salarisadministratie kan verwerken met een online urenregistratie software zijn:

 • Overuren
 • Ploegenuren
 • Verlofuren
 • Ziekte-uren

Deze informatie wordt maandelijks in de salarisadministratie verwerkt. U hoeft niet per werknemer te berekenen welk bedrag de overuren zijn, deze informatie neemt de software automatisch voor u mee.

Overuren berekenen en uitbetalen met Kelio

Voor een eenvoudige berekening van overuren en een altijd kloppende uitbetaling, is het dus van belang om een digitale urenregistratie te faciliteren. Wij bieden u daarvoor Kelio tijdregistratie. U kunt kiezen uit twee manieren om de gewerkte uren van medewerkers bij te houden:

De HR-medewerker controleert de uren, waarna deze overgezet kunnen worden naar de salarisadministratie. Dit gebeurt met Kelio Paylink salarissoftware: de interface voor een rechtstreekse overdracht tussen gewerkte uren en het salarisprogramma. De software houdt hierbij rekening met de variabele looncomponenten van elke medewerker:

 • Contract
 • Overuren
 • Ziekteverzuim
 • Verlofuren
 • Bonussen en premies

Deze gegevens worden via CSV- of Excel-bestanden naar uw salarisadministratie gestuurd, waarna u gelijk over de juiste gegevens beschikt om de loonstroken te verwerken.

Ga ook voor een gemakkelijke en correcte uren uitbetaling

Overuren berekenen en uitbetalen kan tegenwoordig in een handomdraai aan de hand van een automatische urenregistratie en de koppeling tussen geregistreerde uren en de salarisadministratie. Hierbij wordt rekening gehouden met de variabele looncomponenten van medewerkers. U hoeft niet zelf de individuele berekeningen meer te maken.

Bent u ook klaar voor een gemakkelijke berekening van de overuren? En wilt u weten hoe dit er voor uw bedrijf uit gaat zien? Vraag dan de gratis demo aan. We kijken graag met u naar de Kelio modules zodat u altijd een correcte uitbetaling van de overuren maakt.

Blog delen