• Home
 • Kennis
 • Blog
 • Verlofregistratie moderne tijd: de snipperdag en de ADV-dag voorbij

We kennen de begrippen allemaal wel. Vooral de doorgewinterde werknemers: de snipperdag en ADV-dag. Om uitkomst te bieden aan personeel dat onverwacht een dag vrij nodig had, of besloot om in de zomer elke vrijdag vrij te nemen, waren deze dagen de uitkomst. Maar in deze tijd werken we flexibel. De 40-urige werkweek is allang niet meer de standaard. En dus sterven de snipperdagen uit. Hoe zit dit? En hoe registreren we toch de vrije dagen? In dit blog leggen we er alles over uit.

Moderne snipperdag

Tegenwoordig zijn snipperdagen en ADV-dagen niet meer de standaard. Werknemers krijgen op basis van het contract een ‘potje’ met uren die ze om kunnen zetten in vrije dagen. Dit komt omdat we tegenwoordig nauwelijks nog 40 uur werken. De contracten verschillen van elkaar, waardoor er een nieuwe oplossing voor vrije dagen moest komen. Dit is een potje uren geworden naar saldo van de contracturen. Op deze wijze blijven de vrije dagen evenredig verdeeld.

Vrije dag opnemen

Uit dit urenpotje kunnen werkgevers vrije dagen opnemen, of een middag vrij nemen. De ADV-dag raakt hierdoor uit de mode. Deze regeling stond vast in de CAO’s. Wanneer deze wegvalt, ontstaat er een kloof tussen de 40-urige werkweek en het aantal uren dat de werknemer maakt. Hierdoor raakt de werknemer de uren kwijt. Het AWVN stelt dat hier een oplossing voor moet komen. Immers blijft uw personeel recht houden op verlof.

Urenregistratie

Om de urenpot te ondersteunen, kunt u gebruikmaken van online urenregistratie. Hierdoor krijgt u voor elke werknemer zicht op de verplichte en gewerkte uren. Aan de hand hiervan kunt u berekenen op hoeveel vrije uren uw personeel in totaal recht heeft. Met name voor flexibele werkkrachten is dit een ideale oplossingen. Het aantal uren dat ze werken, kan namelijk per week verschillen.

Online verlof registratie

De werknemer is zelf verantwoordelijk voor de uren waar ze recht op hebben. Maar u wilt natuurlijk binnen de organisatie ook controle houden. Met verlofregistratie krijgt u zicht op de vrije dagen van werknemers. Ze kunnen zelf de vrije dagen of uren inplannen. Hierdoor blijven ze verantwoordelijk, en houdt u toch zicht op de bezetting.

Kelio oplossing voor de urenpot

Er zijn moderne tools op de markt die u ondersteunen bij de uren- en verlofregistratie. Kelio biedt u een volledig pakket om zowel de gewerkte uren als de verlofuren bij te houden. In de tool heeft HR altijd zicht op welke werknemers aanwezig zijn en kan uw personeel zelf de verlofregistratie doorgeven.

In de urenregistratie heeft de HR zicht op de uren van het personeel. Ze kunnen gemakkelijk inzien wie te veel uren maakt of te lang achter elkaar doorwerkt. Middels de koppeling aan digitale verlofregistratie kan HR het personeel herinneren aan het opnemen van vrije dagen als ze zien dat ze te veel uren maken, of nog veel uren uit het urenpotje over hebben. Hiermee voorkomt u gemakkelijk te veel stress met een mogelijke burn-out tot gevolg.

Door gebruik te maken van de verlofregistratie, geeft u het personeel zelf de vrijheid om vrije uren en verlofdagen in te plannen. Dit doet u aan de hand van Mijn Kelio. Iedere medewerker krijgt een eigen portal waar ze 24/7 toegang tot krijgen, zowel via de computer als de smartphone. Het personeel heeft in deze portal zicht op de gewerkte uren en het aantal verlofuren.

En toch houdt u zicht op hoeveel uren uw personeel opgenomen heeft en of de verlofdagen passen binnen de bezettingsgraad. De roostermaker blijft in de Kelio omgeving namelijk controle houden op het rooster. Zij stellen de randvoorwaarden op en kunnen aangevraagde vrije dagen goed- of afkeuren.

Koppeling met het werkrooster en de roosterplanning

Uiteraard is de verlofregistratie gekoppeld aan het werkrooster. De software houdt dan automatisch voor u rekening met het aantal te werken uren in het rooster. De roostertool kan vervolgens weer plannen op basis van:

 1. Het in de tool ingevoerde personeelsdossier
  • Contracten van uw werknemers
  • Kennis, expertise en vaardigheden van personeel
  • Vaste vrije dagen/ werkdagen
 2. De geregistreerde verlofdagen

Automatisch roosteren geeft uw HR-afdeling of de roostermaker meer tijd voor kerntaken. Door het rooster te koppelen aan verlofregistratie, heeft u in één plek overzicht van de wensen van medewerkers, voorkeursdagen, vaste vrije dagen en vragen om diensten te ruilen. Waar u deze voorheen in de mail, de app, mondeling of op losse briefjes had staan.

Moderne verlof registratie

De ADV-dag en snipperdagen zijn inmiddels van de oude stempel. Het wordt dus tijd voor een modern systeem om de verlofuren van medewerkers te registreren. Met zoveel flexibiliteit op de werkvloer houdt u daarmee de controle. En blijft het personeel zelf verantwoordelijk voor het verlofpotje.

Bent u ook toe aan moderne verlofregistratie voor uw personeel? Of wilt u meer weten over Kelio uren- en verlofregistratie? Neem gerust contact met ons op. Dan kijken we met u naar hoe de tool aansluit bij uw bedrijf.

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP

Blog delen