• Home
 • Kennis
 • Blog
 • Hoe werkt een elektronisch toegangssysteem?

Er zijn verschillende redenen om personen middels een elektronisch toegangssysteem toegang te verlenen tot uw bedrijfspand. Bijvoorbeeld zodat bezoekers niet vrij het terrein op kunnen stappen. Ook houdt u overzicht op waar medewerkers zich in het pand bevinden. Tegenwoordig zijn er elektronische toegangssystemen op de markt die deze toegang eenvoudig reguleren. Maar hoe werken de verschillende soorten elektrische toegangssystemen? En welke voordelen geeft het gebruik van zo’n systeem voor uw organisatie? Dat bespreken we in dit blog.

De werking van het elektronisch toegangssysteem

Het meest bekende toegangscontrole systeem is een kleine terminal, ook bekend onder de term kaartlezer, bevestigd aan de deurpost of wand op de plek waar u de toegang wilt controleren. Deze werken op basis van slimme RFID technologie, die toegang verleent middels zogeheten toegangsbadges. Deze komen in de vorm van:

 • Pas
 • Druppel
 • Biometrische scan van vinger of gezicht

De badges zijn gekoppeld aan individuele medewerkers op basis van naam en functie. U kunt er dus voor kiezen om de toegang te reguleren op basis van verschillende personen of specifieke werkzaamheden.

Let er wel op dat u met uw medewerkers afstemt of u de biometrische toepassing wilt invoeren. Een vingerscan is namelijk onderhevig aan privacy en hier zitten strenge richtlijnen aan om misbruik en manipulatie tegen te gaan.

Voordeel van elektronische toegangscontrole

Voor welk elektronisch toegangssysteem u ook kiest, ze zijn allen geschikt om uw volledige veiligheid te controleren middels toegangscontrole. U hoeft bijvoorbeeld geen sleutels bij te laten maken voor verschillende medewerkers. En mochten personen de badge verliezen, kan deze in één klik gedeactiveerd worden. Ook zijn de toegangsinstellingen eenvoudig te wijzigen als een medewerker intern van functie wisselt of verhuist naar een andere afdeling.

Daarnaast zijn de elektronische systemen draadloos, altijd en online inzichtelijk en gebruiksvriendelijk:

 • Inzicht in de toegangsgeschiedenis
 • Cloud based en dus altijd online en overal in te zien
 • Binnen 5 minuten het systeem in gebruik, zowel voor beheerder als eindgebruiker

Toegangspoort: soorten apparatuur

Naast terminals die gebruikt worden om toegang te verlenen tot uw pand of afdelingen, begint strenge toegangscontrole op de parkeerplaats van uw terrein. En ook binnen ruime ontvangstruimtes worden andere soorten toegangspoorten toegepast als elektronisch sleutelsysteem.

Er zijn verschillende soorten toegangspoorten, die we hier onder bespreken. Elke soort werkt op een eigen manier en hangt af van het doel dat u wilt bereiken:

 • Controle per persoon
 • Telling van het aantal personen per locatie
 • Snelheid van de doorgang
 • Eisen van het beveiligingsniveau
 • Beperkende bepalingen van de sector

Het openen van deur of poort is gebaseerd op de rechten die aan de badge van de medewerker en bezoekers vastzitten. Voor alle soorten toegangssystemen geldt dat altijd inzichtelijk is welke medewerkers, bezoekers en leveranciers (waar) aanwezig zijn. Deze veiligheidsinformatie is vanaf elk apparaat en elke locatie op te vragen ifn de software, bijvoorbeeld in geval van een ontruiming.

Beveiligde deuren

Om voor verschillende zones en ruimten de toegangscontrole te reguleren, kunt u in plaats van een terminal, er ook voor kiezen om de deuren te beveiligen. Dit werkt middels:

 • Electromagneten – de magneet brengt u aan op de deursponning en een metalen plaatje bevestigt u op de zijkant van de deur. Personen kunnen de deuren openen middels:
  • Verbinding met de badgelezer
  • Drukknop
  • Toetsenpaneel

De magneet en de kleine metalen plaat wekken een elektromagnetisch veld op tussen beide componenten. Deze wordt onderbroken door bovengenoemde middelen, waardoor de deur ontgrendelt.

 • Elektrische sluitplaat – in de deursponning zit een elektrische eenheid die met een puls van de toegangscontrole de deur vrijgeeft of niet. Dit vind je meestal terug bij deuren waar je aan dient te bellen.

Electronische handgrepen en/of sluitplaten – de intelligentie zit in de deurkruk dus u hoeft verder niets in de deursponning te voorzien.

Draaihek

Het draaihek is de toegangsinstallatie die gebruikt wordt om voetgangers individueel toegang te verlenen tot specifieke zones. U kunt het draaihek in twee richtingen instellen, zodat deze toe te passen is voor zowel inkomende werknemers als uitgaand personeel. Daarnaast is het ideaal om de aanwezige personen op uw terrein bij te houden middels gedigitaliseerde telling. Daarvoor maakt u gebruik van bijvoorbeeld Kelio Security.

Driearmige tourniquet

Deze vorm van toegangsapparatuur is bekend van productieruimtes maar ook om vanuit de receptie verder het bedrijf in te kunnen. De toegangspoort is compact en registreren uw medewerkers individueel. Ten opzichte van het draaihek is de tourniquet geschikt voor grote stromen medewerkers en bezoekers, omdat er eenvoudig een aantal poorten naast elkaar te plaatsen zijn.

Beveiligde doorgang

Net als de driearmige tourniquet, zijn de beveiligde doorgangen naast elkaar te plaatsen. U kunt deze zien als moderne versie van de tourniquet, omdat de draaiarmen ontbreken. Dit maakt de poorten ook discreter. De armen zijn vervangen door doorzichtige poorten. Deze vindt u op grote stations. Middels een pas of druppel checkt de medewerker of bezoeker in en de poort opent. Deze toegang waarborgt een snellere doorstroom van persoonsverkeer dan de tourniquet.

Slagbomen

Voor grote bedrijfsterreinen in bijvoorbeeld de logistieke sector zijn slagbomen de manier om nog vóór de inrit te controleren wie toegang krijgt tot het terrein. Dit geldt voor alle voertuigen, dus de slagboom is geschikt voor zowel parkeerplaatsen als fabrieksterreinen die bezocht worden door leveranciers in bijvoorbeeld vrachtwagens en minder grote bussen. U hoeft het type bezoek (leverancier, werknemer, bezoeker) niet te controleren. De slagboom stelt u puur in staat om de voertuigenstroom op uw locatie te beheren. Wel kunt u reguleren welke medewerkers en bezoekers toegang verkrijgen tot uw parkeergelegenheid of bedrijfsterrein.

Elektronische slagbomen zijn verkrijgbaar in uitvoering naar keuze:

 • Omhoog bewegend
 • Wegklapbaar
 • Draaipoorten
 • Schuifbalken
 • Schuifhekken

Elektronisch toegangssysteem van Kelio

Kelio is specialist op het gebied van toegangscontrole en biedt verschillende soorten elektronische toegangssystemen afgestemd op uw organisatie. Naast toegang biedt het kloksysteem meerdere functies. Voor elk type elektronische beveiliging en verschillende functies krijgt u ook de Kelio software. Hiermee stelt u de gewenste functionaliteiten in, zoals de ploegendienst die ’s nachts toegang krijgt tot het terrein en een leverancier die het terrein op kan om het verse fruit op uw kantoor te bezorgen.

Heeft u interesse in een bovengenoemd elektronisch toegangssysteem? Of wilt u in gesprek over de juiste toegangspoort passend bij uw bedrijfsstructuur? Neem gerust contact met ons op.

NEEM CONTACT OP

Blog delen